De Gyldne Laurbær

Siden 1949 har De Gyldne Laurbær været uddelt til den forfatter, som landets boghandlere har valgt som den mest interessante det pågældende år. Gennem årene er De Gyldne Laurbær blandt andet gået til Karen Blixen, Tove Ditlevsen og Jakob Ejersbo. Kriterierne er helt præcis:

”Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en skønlitterær bog, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere”.

Det er boghandlere over hele landet, der har talt med læsere og besluttet, hvilken forfatter, der skal vinde prisen, og den tilfalder som regel forfattere med bred publikumsappel.

Det er en forening af frivillige, der står bag uddelingen af den mest prestigefyldte litteraturpris i Danmark. Eventet samler landets medier om positiv omtale af bogen og boghandlerne. Dagen, hvor den prisvindende forfatter overraskes med det glade budskab, og den efterfølgende lauriatfest, som forlaget, forfatteren udgiver på, står for, er blandt årets klare højdepunkter i bogbranchen. 

Omtalen af prisuddelingen finder vej til både nyhedsprogrammer i den bedste sendetid og til avisernes bedste spaltepladser. Det skaber gennemslagskraft i omtale og interesse for litteraturen og den konkrete forfatter og bogudgivelse, der dermed inspirerer og skaber læselyst i den brede danske befolkning.

Med denne uddeling på 30.000 kr. så sikres institutionen De Gyldne Laurbær, der er drives med 100 % frivilligt og ulønnet arbejde, det gode læsefremmende arbejde de næste 3 år som en uafhængig organisation.


Ofte stillede spørgsmål

Behandling af ansøgningen og støtte og udbetaling

Ansøgningsskema

Ansøgningsskema

Projekter støttet af Fonden DBK

Projekter støttet i 2021

Projekter støttet i 2020

Projekter støttet i 2019

Behandling af personoplysninger


Hos DBK mener vi, at det er vigtigt at læse. Vi tror på, at vi bliver klogere, mere fantasifulde, bedre til at danne indre billeder, bedre til at fordybe os og bedre til at forstå vores medmennesker, når vi læser. Gennem fondens uddelinger ønsker vi at støtte nye og kreative litterære tiltag i bogbranchen, der vil fremme læselysten hos både børn og voksne. Det synes vi er vigtigt. .

Fonden DBK’s formand,
Karsten Engdahl