Lilla folkevognsrugbrød bringer poesien ud til unge i hele landet
Projektet Poesiens Bus skabes i regi af foreningen Poesiens Hus. Poesiens Hus er det eneste af sin slags i Danmark: et litteraturhus og en forening, der arbejder med og for poesien, særligt henvendt unge. I dag bor Poesiens Hus i LiteraturHaus på Nørrebro og er en fysisk base for landets digtsamlinger med oplæsninger, workshops, læseklub, debataftener m.m..
Poesiens Bus sætter bogstaveligt talt poesien på hjul og spreder lyrikkens refleksioner til unge i hele landet.Mens indkøb og indretning af Poesiens Bus er realiseret med støtte fra Nordea-fonden, så går støtten på 135.000 kr. fra Fonden DBK målrettet til at markedsføre og gennemføre de lokale poesiarrangementer med forfattere og digtere. Projektet har også modtaget støtte fra Statens Kunstfond.
Første officielle stop for Poesiens Bus bliver Aarhus Festuge i slutningen af august 2020. Derfra vil bussen fortsætte sin rejse rundt i landet i 2020 og 2021.
“Poesi kan bruges som underholdning, læring, formidling og som redskab til, at vi som mennesker kan komme tættere på hinanden og finde forståelse trods forskelligheder. Vi har aldrig haft mere brug for poesi, end vi har nu,” siger Rikke Oberlin Flarup, der er projektleder på Poesiens Bus.
Arbejdet med at skabe et mobilt poesihus bunder i et ønske om at komme ud til flere kroge af samfundet. Coronapandemien har gjort det tydeligt, hvor stor værdi kulturen – og ikke mindst poesien – har for os alle sammen. Danskere fra alle afkroge af landet har omfavnet fællessang med Philip Faber og sunget med på linjer af Benny Andersen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen og B.S. Ingemann. “Desværre har poesien stadig ry for at være svær at forstå og noget, der skal afkodes. Jeg vil gerne vise, at poesien er for alle,” forklarer Rikke Oberlin Flarup.