Satellitten sender børn og bøger i kredsløb

 

 

 

 

 

 

 

Måske er børn i virkeligheden de fødte bibliotekarer? I et udsat område, hvor læselysten var i bund, skabte Hillerød Bibliotek og skolefritidsordningen Grønnevang i oktober 2020 Satellitten, et helt nyt bibliotek til fritidshjemmets børn.

Her hjælper børn fra 3. klasse hinanden og de mindste med at give læseglæden videre, for det er dem selv, der står for biblioteket. Både når det gælder indretning, anbefalinger, udlån, sam- og højtlæsning og med at sætte bøgerne på plads. Samarbejdet involverer desuden besøg, både af bibliotekarer, pædagoger, børn og forfattere. Projektets måde at involvere børnene på sikrer både læselyst og medansvar. 

Indsatsen virker, og der bliver læst som aldrig før i Hillerød, men de frivillige læseambassadører, kaldet Sputnikker, bliver med tiden for gamle til at gå på Grønnevang og overgår til fritidsklubber. Derfor vil Hillerød Bibliotek oprette en Satellit-afdeling på biblioteket, så Junior-Sputnikkerne kan fortsætte deres vigtige arbejde, mens der kommer nye til hos Grønnevang.

“Sputnikkerne er på alle måder rollemodeller for en lystbetonet læsning, hvor det at læse, handler allermest om hygge sig og have det sjovt imens. Børnene fået et ejerskab over for litteraturen, som vi ikke havde turde drømme om,” fortæller Anne Kathrine Eckardt, der er børnekulturformidler på Hillerød Bibliotek og projektleder.

 

Det arbejde, der allerede er lagt, og de muligheder, der ligger i den videre udvikling af projektet, har Fonden DBK valgt at støtte med 125.000 kroner og glæder sig til at følge børnenes læseglæde videre.

Kunde-login
Kontakter login-server...